## Public Health Advisory Committee Meeting agenda

Date/time: 17 October 2024, 9:30am to 3.30pm

## Location/platform: online

**Attendees:** Kevin Hague (Chair), Jason Gurney, Ruth Cunningham, Beverly Te Huia Peter Crampton, Faumuina Professor Fa'afetai Sopoaga and Dr Caroline McElnay.

Secretariat: Rebecca O'Connell, Anna Jackson, Patience Davis, Hannah Quigan

Guests: Ross Bell, Andrew Old

## Apologies: Nil

Time	Agenda Item	Presenter/Paper

## Morning session

9:30am	Opening & whakawhanaungatanga	Kevin Hague
(45mins)	- Karakia	
	- whakawhanaungatanga	

10:15am	General Business	1. Register of interests
(15mins)	<ul> <li>Review register of interests</li> </ul>	2. Minutes of last
	<ul> <li>Review and agree minutes</li> </ul>	meeting
	- Update on activities since last meeting:	Activities since last
	<ul> <li>Cabinet circular</li> </ul>	meeting (verbal)
	$\circ$ Meeting with the Minister	
	<ul> <li>Correspondence to and from</li> </ul>	
	Te Whatu Ora re Effectiveness	
	of spend on public health	
	<ul> <li>Contracting for hauora Māori</li> </ul>	
	expertise	
	<ul> <li>Discuss attendance at two</li> </ul>	
	upcoming conferences	

10:30am	PHA update	Ross Bell
(10mins)	- Recruitment	

10:40am	Morning tea	
(20mins)		

11:00am	Social determinants of Health	Secretariat
(60mins)	<ul> <li>Overview of current draft</li> <li>Process to handover to new secretariat</li> </ul>	

12:00pm	Lunch	
(60mins)		

1:00pm	PHA and health sector update	Andrew Old
(20		
mins)		

1:20pm	Social determinants of Health cont. from	
(50mins)	above	Secretariat
	<ul> <li>Sharing new draft sections</li> </ul>	
	- Clarifying issues with the committee	

2:10pm	Afternoon tea	
(30mins)		

2:40pm	Effectiveness of spend on public health	3. Final draft
(30mins)	- Overview of current draft	Secretariat
	- Plan for next steps	

3:10pm	Closing	Kevin
(20mins)	- Closing karakia	
3.30pm	Finish	

Next meeting: 21 November 2024 in person